Aprilia Riders Club Malaysia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

 

 Ron 95 atau 97?

Go down 
5 posters
AuthorMessage
Hammer8

Hammer8


Posts : 40
Join date : 2013-03-04

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeSat Jun 05, 2021 1:19 pm

Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeTue Jun 08, 2021 10:26 pm

Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?

boleh je pun motor tu pkai 97 dia punya minyak still eficient jugak cumanya tkde la jimat harga ke apa. kecuali untuk certain je, untuk motor xpsti sngt
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeTue Jun 08, 2021 10:29 pm

klu ikutkn yg motor ada turbo mmg sesuai guna 97 tu sbb lebih octane dia. tapi yes klau cite pasal jimt tu depends pada bape kali jugak pam sebenarnya
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeWed Jun 09, 2021 1:31 am

Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeWed Jun 09, 2021 9:00 pm

adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeWed Jun 09, 2021 9:22 pm

jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeWed Jun 09, 2021 11:02 pm

jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
tak dapat sangkal dri kelainan kuasa tapi harga mmg 95 punya lebih murah..bg aku kalau setakat naik biasa2 95 pun ok ja..
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeWed Jun 09, 2021 11:05 pm

jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeThu Jun 10, 2021 9:26 pm

adikaputra wrote:
jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..

aku sekarang masih guna shell lagi, nak dekat 2 tahun jgk. bgi aku mmg rasa berbeza dari yg sebelum ni, bila drive dia tkde rasa yg mcm tak enak tu
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeThu Jun 10, 2021 9:31 pm

adikaputra wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
tak dapat sangkal dri kelainan kuasa tapi harga mmg 95 punya lebih murah..bg aku kalau setakat naik biasa2 95 pun ok ja..

yupp, dah alang2 95 tu murah. kalau guna dari brand yg dapat jimat mmg lagi senang la kita nak go on monthly, kira financial tu mcm dpt tampung lagi
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeThu Jun 10, 2021 11:06 pm

jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..

aku sekarang masih guna shell lagi, nak dekat 2 tahun jgk. bgi aku mmg rasa berbeza dari yg sebelum ni, bila drive dia tkde rasa yg mcm tak enak tu
shell ni aku tak pernah try lagi la..ko guna lama tu kira mcm ok la..aku nk try juga yg lain saja nk ubh selera..
Back to top Go down
senbam66

avatar


Posts : 6
Join date : 2020-03-01

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeThu Jun 10, 2021 11:31 pm

jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
tak dapat sangkal dri kelainan kuasa tapi harga mmg 95 punya lebih murah..bg aku kalau setakat naik biasa2 95 pun ok ja..

yupp, dah alang2 95 tu murah. kalau guna dari brand yg dapat jimat mmg lagi senang la kita nak go on monthly, kira financial tu mcm dpt tampung lagi
dapat minyak jimat mmg ngam truk lah tambah yg terkesan teruk musim pkp ni..
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeFri Jun 11, 2021 11:43 pm

senbam66 wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
tak dapat sangkal dri kelainan kuasa tapi harga mmg 95 punya lebih murah..bg aku kalau setakat naik biasa2 95 pun ok ja..

yupp, dah alang2 95 tu murah. kalau guna dari brand yg dapat jimat mmg lagi senang la kita nak go on monthly, kira financial tu mcm dpt tampung lagi
dapat minyak jimat mmg ngam truk lah tambah yg terkesan teruk musim pkp ni..

yee mmg x rugi langsung la pkai shell ni sbb aku selalu balik kg dri kl ke pahang pun xyh nak kena singgah petrol pump
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeFri Jun 11, 2021 11:45 pm

adikaputra wrote:
jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..

aku sekarang masih guna shell lagi, nak dekat 2 tahun jgk. bgi aku mmg rasa berbeza dari yg sebelum ni, bila drive dia tkde rasa yg mcm tak enak tu
shell ni aku tak pernah try lagi la..ko guna lama tu kira mcm ok la..aku nk try juga yg lain saja nk ubh selera..

kalau kau nk cuba tu try la dlm sebulan ke cmtu untuk tgk perubahan dia tu. sbb susah sikit klau tukar2 minyak ni
Back to top Go down
senbam66

avatar


Posts : 6
Join date : 2020-03-01

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeSat Jun 12, 2021 12:59 am

jintarapom wrote:
senbam66 wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..
yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa
tak dapat sangkal dri kelainan kuasa tapi harga mmg 95 punya lebih murah..bg aku kalau setakat naik biasa2 95 pun ok ja..

yupp, dah alang2 95 tu murah. kalau guna dari brand yg dapat jimat mmg lagi senang la kita nak go on monthly, kira financial tu mcm dpt tampung lagi
dapat minyak jimat mmg ngam truk lah tambah yg terkesan teruk musim pkp ni..

yee mmg x rugi langsung la pkai shell ni sbb aku selalu balik kg dri kl ke pahang pun xyh nak kena singgah petrol pump
ko naik apa ni moto ke kereta..kl ke pahang dekat 300km jugak tu..
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeSat Jun 12, 2021 1:24 am

jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..

aku sekarang masih guna shell lagi, nak dekat 2 tahun jgk. bgi aku mmg rasa berbeza dari yg sebelum ni, bila drive dia tkde rasa yg mcm tak enak tu
shell ni aku tak pernah try lagi la..ko guna lama tu kira mcm ok la..aku nk try juga yg lain saja nk ubh selera..

kalau kau nk cuba tu try la dlm sebulan ke cmtu untuk tgk perubahan dia tu. sbb susah sikit klau tukar2 minyak ni
tukar2 tu takdelah cuma sekali sekala nak juga rasa lain lah sbb kalau ada offer lebih baik apa salahnya ye tak..
Back to top Go down
senbam66

avatar


Posts : 6
Join date : 2020-03-01

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeSun Jun 13, 2021 2:10 pm

adikaputra wrote:
jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
adikaputra wrote:
jomthai wrote:
jintarapom wrote:
adikaputra wrote:
Hammer8 wrote:
Korang rasa motor ni kalau pakai 97 pun ade beza tak? Aku pakai y15 and aku test dua - dua petrol ni selama 2 minggu macam sama je. Sebab ramai member - member aku yang pakai 97 ni, aku bukan ape 97 ni mahal sikit laa. Ke 97 ni sebenarnya sesuai untuk kereta je?
ron97 ni kalau drive jauh rasa la beza dia..tekan minyak pun lancar je pergi..

yupp tapi kalau yg tk guna turbo and guna 97 tu mmg buat tempah tak cukup duit poket jela. kira bazir jugak sbb 95tu dah oke je untuk kereta biasa

haah masaa awal2 tu main guna je sbb tktau nak pilih mana setiap kali pegi pam minyak. smpi la abang tegur, baru la kita ni nak paham hahahha
guna apa sebelum ni, aku ni takda la memilih asal jalan smooth kira ok la tu..kalau tersentak tu ada tak kena tu..

aku sekarang masih guna shell lagi, nak dekat 2 tahun jgk. bgi aku mmg rasa berbeza dari yg sebelum ni, bila drive dia tkde rasa yg mcm tak enak tu
shell ni aku tak pernah try lagi la..ko guna lama tu kira mcm ok la..aku nk try juga yg lain saja nk ubh selera..

kalau kau nk cuba tu try la dlm sebulan ke cmtu untuk tgk perubahan dia tu. sbb susah sikit klau tukar2 minyak ni
tukar2 tu takdelah cuma sekali sekala nak juga rasa lain lah sbb kalau ada offer lebih baik apa salahnya ye tak..
betul jugak tu kira mana ada yg lbih baik guna lah kn sbb kita ada hak pengguna..
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeMon Jun 14, 2021 4:18 pm

adikaputra wrote:

tukar2 tu takdelah cuma sekali sekala nak juga rasa lain lah sbb kalau ada offer lebih baik apa salahnya ye tak..
Memang kita as customer nak benefit paling banyak... contoh kalau isi minyak tu mesti pakai bonuslink utk kumpul points, dah cukup kasi redeem. bounce
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitimeMon Jun 14, 2021 4:21 pm

senbam66 wrote:

betul jugak tu kira mana ada yg lbih baik guna lah kn sbb kita ada hak pengguna..
Kita sama - sama share, tapi so far memang tak de yang lagi best daripada fuelsave ni, extra mileage plus boleh jaga engine.. nak cari mana lagi
Back to top Go down
Sponsored content





Ron 95 atau 97? Empty
PostSubject: Re: Ron 95 atau 97?   Ron 95 atau 97? Icon_minitime

Back to top Go down
 
Ron 95 atau 97?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» KJW KP07 1911

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: Engine / Exhaust / Cooling-
Jump to: