Aprilia Riders Club Malaysia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

 

 Kain basuhan berubah warna

Go down 
+4
dreschan
Mannduu
adikaputra
jomthai
8 posters
AuthorMessage
jomthai

jomthai

Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeMon Mar 22, 2021 12:19 pm

Nak tanya korang yang berpengalaman, aku ade pakai satu sabun basuh kain yang aku beli kat shopee ni, sebab banyak positif review aku try la. Lepas basuh tu memang wangi sangat tapi masalah nye lepas kering baru perasan warna macam tak lawa lepas tu kain pun macam renggang sikit. Aku dah try kurangkan portio sabun tapi jadi jugak, macam bukan sebab sabun?
Back to top Go down
adikaputra

avatar

Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 12:14 am

Chemical tinggi sgt kot? Atau mesin basuh baju kau tu dah tak betul.
Ahaha mesin mintak penggati lerrr tu.. 💸💸💸
Back to top Go down
Mannduu

Mannduu

Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 12:46 am

jomthai wrote:
Nak tanya korang yang berpengalaman, aku ade pakai satu sabun basuh kain yang aku beli kat shopee ni, sebab banyak positif review aku try la. Lepas basuh tu memang wangi sangat tapi masalah nye lepas kering baru perasan warna macam tak lawa lepas tu kain pun macam renggang sikit. Aku dah try kurangkan portio sabun tapi jadi jugak, macam bukan sebab sabun?
Penah jugak jadi mcm ni dulu tapi lepas tykar mesin basuh baju semua elok. Sebab org kata mesin basuh ni putaran dia boleh lari setting. Putar x kuat tapi dia menarik baju2 tu..
Hantar kedai pun macam bazir je sebab dia akan jadi balik. Jad beli lah bru hihi
Back to top Go down
dreschan

dreschan

Posts : 15
Join date : 2013-03-03

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 7:25 am

adikaputra wrote:
Chemical tinggi sgt kot? Atau mesin basuh baju kau tu dah tak betul.
Ahaha mesin mintak penggati lerrr tu.. 💸💸💸

Sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt la kot smpai luntur warna baju. Boleh jdi mesin basuh tu putar kuat sngt sampai kain jdi mcm tu sekali
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 40
Join date : 2013-03-04

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 7:27 am

dreschan wrote:
adikaputra wrote:
Chemical tinggi sgt kot? Atau mesin basuh baju kau tu dah tak betul.
Ahaha mesin mintak penggati lerrr tu.. 💸💸💸

Sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt la kot smpai luntur warna baju. Boleh jdi mesin basuh tu putar kuat sngt sampai kain jdi mcm tu sekali

Mesin basuh putar kuat2 gini pun x bersih sngt pun. Putar je lebih pastu susah nak leraikan satu2 nak jemur nanti
Back to top Go down
HuntersJ

HuntersJ

Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 5:23 pm

dreschan wrote:

Sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt la kot smpai luntur warna baju. Boleh jdi mesin basuh tu putar kuat sngt sampai kain jdi mcm tu sekali
Tu lah kalau pakai sabun serbuk ni kuat sikit lah senang nak luntur warna apa semua. Sebab tu aku guna sabun serbuk utk basuh baju yg ada kotoran degil je. Pasal mesin basuh pun mungkin ye jugak sebab kalau boleh jgn basuh baju2 yg berat macam jeans sekali sebab jenos mcm tu yg boleh berpintal dgn baju lain tu yg boleh tercarik lah koyak lah
Back to top Go down
HuntersJ

HuntersJ

Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeWed Mar 24, 2021 5:46 pm

Hammer8 wrote:


Mesin basuh putar kuat2 gini pun x bersih sngt pun. Putar je lebih pastu susah nak leraikan satu2 nak jemur nanti
Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Back to top Go down
Jijie

Jijie

Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeThu Mar 25, 2021 5:54 am

HuntersJ wrote:
dreschan wrote:

Sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt la kot smpai luntur warna baju. Boleh jdi mesin basuh tu putar kuat sngt sampai kain jdi mcm tu sekali
Tu lah kalau pakai sabun serbuk ni kuat sikit lah senang nak luntur warna apa semua. Sebab tu aku guna sabun serbuk utk basuh baju yg ada kotoran degil je. Pasal mesin basuh pun mungkin ye jugak sebab kalau boleh jgn basuh baju2 yg berat macam jeans sekali sebab jenos mcm tu yg boleh berpintal dgn baju lain tu yg boleh tercarik lah koyak lah

Leceh la nak basuh asing or hand wash sebab tak sempat kalau hari kerja ni. Kalau basuh baju guna sabun cecair tu pun okay jugak tapi mahal sikit laa kot.
Back to top Go down
Opiee

Opiee

Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeThu Mar 25, 2021 5:58 am

HuntersJ wrote:
Hammer8 wrote:


Mesin basuh putar kuat2 gini pun x bersih sngt pun. Putar je lebih pastu susah nak leraikan satu2 nak jemur nanti
Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...

Aku plan nak beli mesin basuh baru jugak ni sebab mcm x bersih sngt je guna yg skrng ni. Dah kluar debu2 yg xtahu dari mana. Ada x mesin basuh yg bwh 4k yg canggih sikit?
Back to top Go down
adikaputra

avatar

Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeThu Mar 25, 2021 3:06 pm

Opiee wrote:

Aku plan nak beli mesin basuh baru jugak ni sebab mcm x bersih sngt je guna yg skrng ni. Dah kluar debu2 yg xtahu dari mana. Ada x mesin basuh yg bwh 4k yg canggih sikit?
Mahal sgt tu bro 4k! Beli mesin basuh biasa je lah tak sampai 1k pon ada.
3k lagi boleh buat apa2 yg patut macam tak berbaloi rasanya nak beli mesin basuh mahal2 lepas tu nak canggih2 utk apa benda bukan boleh pakai sampai abadi pun.. Hahaha
Back to top Go down
adikaputra

avatar

Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeThu Mar 25, 2021 3:09 pm

HuntersJ wrote:

Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Itu sebab setting dah lari hantar kedai or panggil technician rasa nya tak sampai ratus pun betulkan sebab dulu ak punya mesin basuh pun mcm tu jgak basuh tak bersih pusing je laju..
Back to top Go down
dreschan

dreschan

Posts : 15
Join date : 2013-03-03

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeMon Mar 29, 2021 5:49 am

adikaputra wrote:
HuntersJ wrote:

Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Itu sebab setting dah lari hantar kedai or panggil technician rasa nya tak sampai ratus pun betulkan sebab dulu ak punya mesin basuh pun mcm tu jgak basuh tak bersih pusing je laju..

Beli mesin basuh yg baru terus je senang sikit x de rosak kat mana2. Panasonic FX2 series pun not bad ada 3Di inverter yg boleh detect cara basuhan
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 40
Join date : 2013-03-04

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeMon Mar 29, 2021 5:53 am

dreschan wrote:
adikaputra wrote:
HuntersJ wrote:

Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Itu sebab setting dah lari hantar kedai or panggil technician rasa nya tak sampai ratus pun betulkan sebab dulu ak punya mesin basuh pun mcm tu jgak basuh tak bersih pusing je laju..

Beli mesin basuh yg baru terus je senang sikit x de rosak kat mana2. Panasonic FX2 series pun not bad ada 3Di inverter yg boleh detect cara basuhan

Guna yg smart wash mcm ni la best boleh detect level n suhu air. Jimat letrik sikit drpd mesin basuh biasa
Back to top Go down
Jijie

Jijie

Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeTue Mar 30, 2021 5:19 am

Hammer8 wrote:
dreschan wrote:
adikaputra wrote:
HuntersJ wrote:

Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Itu sebab setting dah lari hantar kedai or panggil technician rasa nya tak sampai ratus pun betulkan sebab dulu ak punya mesin basuh pun mcm tu jgak basuh tak bersih pusing je laju..

Beli mesin basuh yg baru terus je senang sikit x de rosak kat mana2. Panasonic FX2 series pun not bad ada 3Di inverter yg boleh detect cara basuhan

Guna yg smart wash mcm ni la best boleh detect level n suhu air. Jimat letrik sikit drpd mesin basuh biasa

Okay jugak smart wash mcm ni boleh detect pastu auto adjust cara basuhan. So mesin basuh ni x berputar kuat sngt tapi still bersih je
Back to top Go down
Opiee

Opiee

Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeTue Mar 30, 2021 5:22 am

Hammer8 wrote:
dreschan wrote:
adikaputra wrote:
HuntersJ wrote:

Hahaha betul tu lah mesin basuh aku ni pun aku nak tukar lain sebab pusing memang laju  tapi tk bersih..nasib dah 3 tahun pakai nak jual ke kdai second tgk berapa tolak, tmbah sikit beli mesin baru yg elok sikit...
Itu sebab setting dah lari hantar kedai or panggil technician rasa nya tak sampai ratus pun betulkan sebab dulu ak punya mesin basuh pun mcm tu jgak basuh tak bersih pusing je laju..

Beli mesin basuh yg baru terus je senang sikit x de rosak kat mana2. Panasonic FX2 series pun not bad ada 3Di inverter yg boleh detect cara basuhan

Guna yg smart wash mcm ni la best boleh detect level n suhu air. Jimat letrik sikit drpd mesin basuh biasa

Harga pun bwh 4k kalau nak bandingkan dgn mesin basuh front load electrolux. Panasonic front load lgi lawa la warna silver
Back to top Go down
dreschan

dreschan

Posts : 15
Join date : 2013-03-03

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeTue Mar 30, 2021 6:18 am

Jarang front load warna silver mcm ni. Selalu duk nampak kat kedai warna putih je bnyk tapi x suka sngt sebab nmpk cepat nampak kotor warna putih tu
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 40
Join date : 2013-03-04

Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitimeTue Mar 30, 2021 6:21 am

dreschan wrote:
Jarang front load warna silver mcm ni. Selalu duk nampak kat kedai warna putih je bnyk tapi x suka sngt sebab nmpk cepat nampak kotor warna putih tu

Door inlet pun nampak lgi luas dri yg biasa. Senang sikit nak masukkan benda besar mcm selimut or cadar. Tak de la kena basuh satu-satu takut x muat
Back to top Go down
Sponsored content




Kain basuhan berubah warna Empty
PostSubject: Re: Kain basuhan berubah warna   Kain basuhan berubah warna Icon_minitime

Back to top Go down
 
Kain basuhan berubah warna
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: MAKLUMAT (INFORMATION) :: Trip / Rides & TTS :: TTS (Teh Tarik Satu!)-
Jump to: