Aprilia Riders Club Malaysia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

 

 Kurangkan masa basuh baju

Go down 
+4
jomthai
HuntersJ
adikaputra
titipoh
8 posters
AuthorMessage
titipoh

titipoh


Posts : 32
Join date : 2013-03-02

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeTue Jan 26, 2021 11:07 am

Ada sapa - sapa kat sini selalu basuh baju 2 - 3 kali tak? Sebab saya selalu buat macam ni sebab rasa baju tak bersih dan berbau. Keba basuh at least 2 kali baru kurang bau.
Back to top Go down
adikaputra

avatar


Posts : 38
Join date : 2019-10-14

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeTue Jan 26, 2021 10:39 pm

titipoh wrote:
Ada sapa - sapa kat sini selalu basuh baju 2 - 3 kali tak? Sebab saya selalu buat macam ni sebab rasa baju tak bersih dan berbau. Keba basuh at least 2 kali baru kurang bau.
Guna sabun ape? Kalau sabun murah mmg bau lah baju... Kalau nak wangi, softener jgn tinggal... Dan mesin basuh pun kena basuh tub dalam tu at least 3 bln sekali....
Back to top Go down
HuntersJ

HuntersJ


Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeWed Jan 27, 2021 12:49 am

titipoh wrote:
Ada sapa - sapa kat sini selalu basuh baju 2 - 3 kali tak? Sebab saya selalu buat macam ni sebab rasa baju tak bersih dan berbau. Keba basuh at least 2 kali baru kurang bau.

Ke mesin basuh ko tak spin der? Ak pun penah je basuh banyak kali bunyi mesin basuh ade tapi dia pusing2 lah ibarat kita rendam baju je.. So ko tgk nanti time basuh nanti kalau pusing, tu masalah sabun...
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeWed Jan 27, 2021 7:53 am

titipoh wrote:
Ada sapa - sapa kat sini selalu basuh baju 2 - 3 kali tak? Sebab saya selalu buat macam ni sebab rasa baju tak bersih dan berbau. Keba basuh at least 2 kali baru kurang bau.

Kau basuh baju campur dengan kain-kain buruk kat dapur ke sampai berbau tu. Kalau boleh basuh asing2 mcm baju g gym tu rendam dulu bagi hilang bau peluh tu
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeWed Jan 27, 2021 7:58 am

Masalah mesin basuh jugak kalau dah lama mcm x function sngt la sebab tu baju even basuh still x bersih sngt. Beli mesin basuh lain la drpd duk basuh 2 3 kali bill elektrik mahal nnti kang
Back to top Go down
Mannduu

Mannduu


Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeWed Jan 27, 2021 8:35 pm

jintarapom wrote:
Masalah mesin basuh jugak kalau dah lama mcm x function sngt la sebab tu baju even basuh still x bersih sngt. Beli mesin basuh lain la drpd duk basuh 2 3 kali bill elektrik mahal nnti kang
Betul mesin basuh kalau dah lama, tak spin kuat macam mula2 kita beli,, boleh tukar dah mesin basuh tu, tapi kalau banyak baju, boleh je mesin lama buat standby basuh2 comforter ke langsir2 ke,, kalau space tak ade, letak mesin basuh lama belakang rumah hahaha
Back to top Go down
Mannduu

Mannduu


Posts : 3
Join date : 2021-01-27

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeWed Jan 27, 2021 8:38 pm

Macam pelik jugak saya ikut lah,, pakai sabun yg mahal tu memang basuh sekali je dah wangi tapi masalah sekarang, hujan tak menentu! Bila time kita basuh baju, nak sidai lah boleh hujan,, time tak basuh baju, elok terik seharian,, sabor je laaaah
Back to top Go down
Jijie

Jijie


Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSat Jan 30, 2021 12:24 am

Mannduu wrote:
Macam pelik jugak saya ikut lah,, pakai sabun yg mahal tu memang basuh sekali je dah wangi tapi masalah sekarang, hujan tak menentu! Bila time kita basuh baju, nak sidai lah boleh hujan,, time tak basuh baju, elok terik seharian,, sabor je laaaah

Sama la wei baju jadi hapak la bila hujan mcm ni. Kena simpan duit beli dryer la satu senang sikit xyah g dobi dah. Tak pun beli mesin basuh yg canggih sikit
Back to top Go down
Opiee

Opiee


Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSat Jan 30, 2021 12:33 am

Jijie wrote:
Mannduu wrote:
Macam pelik jugak saya ikut lah,, pakai sabun yg mahal tu memang basuh sekali je dah wangi tapi masalah sekarang, hujan tak menentu! Bila time kita basuh baju, nak sidai lah boleh hujan,, time tak basuh baju, elok terik seharian,, sabor je laaaah

Sama la wei baju jadi hapak la bila hujan mcm ni. Kena simpan duit beli dryer la satu senang sikit xyah g dobi dah. Tak pun beli mesin basuh yg canggih sikit

Ada je mesin basuh yg washing system tu advance sikit dari mesin basuh biasa. Front load washer kalau x silap brand panasonic.
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSun Jan 31, 2021 10:43 pm

Opiee wrote:
Jijie wrote:
Mannduu wrote:
Macam pelik jugak saya ikut lah,, pakai sabun yg mahal tu memang basuh sekali je dah wangi tapi masalah sekarang, hujan tak menentu! Bila time kita basuh baju, nak sidai lah boleh hujan,, time tak basuh baju, elok terik seharian,, sabor je laaaah

Sama la wei baju jadi hapak la bila hujan mcm ni. Kena simpan duit beli dryer la satu senang sikit xyah g dobi dah. Tak pun beli mesin basuh yg canggih sikit

Ada je mesin basuh yg washing system tu advance sikit dari mesin basuh biasa. Front load washer kalau x silap brand panasonic.

Aku pun ada tengok jugak brand panasonic yg FX2 series ni. Ada blue Ag+ teknologi yg boleh hilangkn bacteria weii. Sesuai jugak utk yg ada baby. Baju baby x perlu basuh asing2 dah
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSun Jan 31, 2021 10:46 pm

Senang la kalau mcm ni sebab baju baby bnyk betul nak basuh. Lenguh jugak nak hand wash semua. Lagipun x hilang bacteria jugak kalau guna mesin basuh baisa je.
Back to top Go down
Jijie

Jijie


Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSun Jan 31, 2021 11:41 pm

jintarapom wrote:
Senang la kalau mcm ni sebab baju baby bnyk betul nak basuh. Lenguh jugak nak hand wash semua. Lagipun x hilang bacteria jugak kalau guna mesin basuh baisa je.

Betul tu sebab bukan senang nak basuh baju baby ni senang luntur dan rosak kalau putaran kuat sngt tpi mesin basuh yg ni ada smart sensor 3Di inverter auto adjust water level n temp. Baju lgi bersih n jimat air letrik semua
Back to top Go down
Opiee

Opiee


Posts : 4
Join date : 2021-01-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeSun Jan 31, 2021 11:46 pm

Jijie wrote:
jintarapom wrote:
Senang la kalau mcm ni sebab baju baby bnyk betul nak basuh. Lenguh jugak nak hand wash semua. Lagipun x hilang bacteria jugak kalau guna mesin basuh baisa je.

Betul tu sebab bukan senang nak basuh baju baby ni senang luntur dan rosak kalau putaran kuat sngt tpi mesin basuh yg ni ada smart sensor 3Di inverter auto adjust water level n temp. Baju lgi bersih n jimat air letrik semua

Berbaloi ni beli sebab fast wash pun 38 mins je. Dulu mesin basuh lama pun 45 mins jugak kena tnggu baru la siap. Tu pun x bersih sngt pun bau hapak2
Back to top Go down
jomthai

jomthai


Posts : 38
Join date : 2013-06-30

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeMon Feb 01, 2021 7:41 am

Opiee wrote:
Jijie wrote:
jintarapom wrote:
Senang la kalau mcm ni sebab baju baby bnyk betul nak basuh. Lenguh jugak nak hand wash semua. Lagipun x hilang bacteria jugak kalau guna mesin basuh baisa je.

Betul tu sebab bukan senang nak basuh baju baby ni senang luntur dan rosak kalau putaran kuat sngt tpi mesin basuh yg ni ada smart sensor 3Di inverter auto adjust water level n temp. Baju lgi bersih n jimat air letrik semua

Berbaloi ni beli sebab fast wash pun 38 mins je. Dulu mesin basuh lama pun 45 mins jugak kena tnggu baru la siap. Tu pun x bersih sngt pun bau hapak2

Mesin basuh lama kadang - kadang pun sampai satu jam. Pastu basuh banyak kali sebab masih tak bersih. Stress je jadiknye. Haha


Last edited by jomthai on Tue Feb 02, 2021 11:50 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
jintarapom

jintarapom


Posts : 62
Join date : 2013-07-02

Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitimeMon Feb 01, 2021 7:46 am

Opiee wrote:
Jijie wrote:
Mannduu wrote:
Macam pelik jugak saya ikut lah,, pakai sabun yg mahal tu memang basuh sekali je dah wangi tapi masalah sekarang, hujan tak menentu! Bila time kita basuh baju, nak sidai lah boleh hujan,, time tak basuh baju, elok terik seharian,, sabor je laaaah

Sama la wei baju jadi hapak la bila hujan mcm ni. Kena simpan duit beli dryer la satu senang sikit xyah g dobi dah. Tak pun beli mesin basuh yg canggih sikit

Ada je mesin basuh yg washing system tu advance sikit dari mesin basuh biasa. Front load washer kalau x silap brand panasonic.

Bukan bnyk function je tapi yg paling style tu warna silver body colour tu. Door intlet pun lgi besar dari front load washer brand lain
Back to top Go down
Sponsored content





Kurangkan masa basuh baju Empty
PostSubject: Re: Kurangkan masa basuh baju   Kurangkan masa basuh baju Icon_minitime

Back to top Go down
 
Kurangkan masa basuh baju
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» ACR help please
» In-N-Out in Singapore?
» Final TryOut for Mexican American U16&U19 - MexGames Olympics

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: Perbincangan Am (General Discussion)-
Jump to: