Aprilia Riders Club Malaysia
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

 

 Beli superbike

Go down 
5 posters
AuthorMessage
Hammer8

Hammer8


Posts : 40
Join date : 2013-03-04

Beli superbike Empty
PostSubject: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeFri Feb 21, 2020 5:18 pm

aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeFri Feb 28, 2020 3:24 pm

Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Y15 kalau buat jetrod pun tk dpt kejar superbike hahahhaa dah tahu bawa kapcai duk rumah jelah takyah ngada nak follow konvoi dgn superbike... Srs lah kau nk beli KTM duke? tkda lah laju mana and dia punya spare part pun mahal terukkk do... Nak sedap better beli yamaha MT09 900cc lagi padu


Last edited by Syahmi12 on Wed Mar 04, 2020 11:20 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeFri Feb 28, 2020 3:26 pm

kurkurkur


Last edited by Syahmi12 on Wed Mar 04, 2020 11:20 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
senbam66

avatar


Posts : 6
Join date : 2020-03-01

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:40 am

Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Aku tgk motor ni mahal weh 50k gak harge die, mmpu ke nak bayo bulan - bulan? Kalo gaji beso la nk buat loan, klu tak tak yah la ikut konvoi.
Back to top Go down
senbam66

avatar


Posts : 6
Join date : 2020-03-01

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:44 am

Syahmi12 wrote:
Srs lah kau beli KTM duke? tkda lah laju mana and dia punya spare part pun mahal terukkk do... Nak sedap better beli yamaha MT09 900cc lagi padu
Sparepart mahal sbb tak ramai org guna kot? kalo brand mcm yamaha tu berbaloi gak.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:47 am

Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Cuba mintak kat yayasan perniagaan melayu perlis berhad brader, aku buat loan kat diorg skang ni. Tapi loan yg aku buat tu utk bisnes. Aku rasa boleh kot buat loan motor.
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:39 pm

senbam66 wrote:
Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Aku tgk motor ni mahal weh 50k gak harge die, mmpu ke nak bayo bulan - bulan? Kalo gaji beso la nk buat loan, klu tak tak yah la ikut konvoi.

Boleh nak beli motor ni kalau gaji rendah tp kena guna slip gaji org lain ah hahahaha. Mcm aku beli yamaha R25 gaji RM1600 je tiap bulan. Then ada komitmen byr bill phone and unifi. So utk beli motor guna payslip and nama bapak aku. Gaji dia 10k++ so confirm lepas punya
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:41 pm

senbam66 wrote:
Syahmi12 wrote:
Srs lah kau beli KTM duke? tkda lah laju mana and dia punya spare part pun mahal terukkk do... Nak sedap better beli yamaha MT09 900cc lagi padu
Sparepart mahal sbb tak ramai org guna kot? kalo brand mcm yamaha tu berbaloi gak.

Sparepart mahal sbb berkualiti lah bro... Brand KTM ni barang padu tahan lama tapi duit kita tu yg tak tahan lama kalau pakai motor brand ni HAHAHAHA
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeSun Mar 01, 2020 12:41 pm

hotroll wrote:
Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Cuba mintak kat yayasan perniagaan melayu perlis berhad brader, aku buat loan kat diorg skang ni. Tapi loan yg aku buat tu utk bisnes. Aku rasa boleh kot buat loan motor.

Bro buat business apa? brp total pinjaman?
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 12:37 am

Syahmi12 wrote:

Boleh nak beli motor ni kalau gaji rendah tp kena guna slip gaji org lain ah hahahaha. Mcm aku beli yamaha R25 gaji RM1600 je tiap bulan. Then ada komitmen byr bill phone and unifi. So utk beli motor guna payslip and nama bapak aku. Gaji dia 10k++ so confirm lepas punya
Mmg ade je org buat loan atas  nama orang lain sbb mcm yayasan perlis ni pun ade sbb syarat dia staff kerajaan dan badan berkanun yg boleh buat loan diorg.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 12:39 am

Syahmi12 wrote:

Sparepart mahal sbb berkualiti lah bro... Brand KTM ni barang padu tahan lama tapi duit kita tu yg tak tahan lama kalau pakai motor brand ni HAHAHAHA
Emm orang muda zaman ni, biar papa asal bergaya ek, haha, bagi aku la kalau nak buat loan utk benda - benda penting ok laa. Nanti susah byk hutang. Tapi masing - masing la kannn.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 12:44 am

Syahmi12 wrote:

Bro buat business apa? brp total pinjaman?
Aku bukak kedai baju bundle sewa kedai bayar staff buat la loan 10k. Yang penting ada masuk sikit - sikit.
Back to top Go down
ifwat

ifwat


Posts : 8
Join date : 2020-01-07

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 10:48 am

Hammer8 wrote:
aku skrg pakai motor Y15ZR je... aku and my geng every weekend rajin pergi konvoi. Tp masalahnya skrg ni diorang naik motor paling busuk pun 500cc. Walaupun motor aku dah upgrade spc 65 pun still jauh kena tinggal haha sedih kan? So aku plan nak beli motor KTM duke 690CC ha baru boleh catch up dengan diorang hehe... Tp aku buntu nak buat loan dkt mana. Korang ada cadangan tk?

Tanya lah kedai. Diorang pun boleh kasi loan juga kan
Back to top Go down
ifwat

ifwat


Posts : 8
Join date : 2020-01-07

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 10:50 am

hotroll wrote:
Syahmi12 wrote:

Boleh nak beli motor ni kalau gaji rendah tp kena guna slip gaji org lain ah hahahaha. Mcm aku beli yamaha R25 gaji RM1600 je tiap bulan. Then ada komitmen byr bill phone and unifi. So utk beli motor guna payslip and nama bapak aku. Gaji dia 10k++ so confirm lepas punya
Mmg ade je org buat loan atas  nama orang lain sbb mcm yayasan perlis ni pun ade sbb syarat dia staff kerajaan dan badan berkanun yg boleh buat loan diorg.

Tp tak best ah pula en kita yg buat loan tp pakai nama org lain pula hahahaa. mcm ni mmg kita jgn buat taik ah kalau tak nama org lain yg busuk
Back to top Go down
ifwat

ifwat


Posts : 8
Join date : 2020-01-07

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 10:51 am

hotroll wrote:
Syahmi12 wrote:

Sparepart mahal sbb berkualiti lah bro... Brand KTM ni barang padu tahan lama tapi duit kita tu yg tak tahan lama kalau pakai motor brand ni HAHAHAHA
Emm orang muda zaman ni, biar papa asal bergaya ek, haha, bagi aku la kalau nak buat loan utk benda - benda penting ok laa. Nanti susah byk hutang. Tapi masing - masing la kannn.

zaman skrg semua nak ikut trend. Lepastu tak tgk kemampuan diri. Contoh lah eh gaji bawah 2k tapi minat sgt nak pakai honda then duit belanja cukup cukup makan je hahahhaa padan muka
Back to top Go down
ifwat

ifwat


Posts : 8
Join date : 2020-01-07

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 10:54 am

hotroll wrote:
Syahmi12 wrote:

Bro buat business apa? brp total pinjaman?
Aku bukak kedai baju bundle sewa kedai bayar staff buat la loan 10k. Yang penting ada masuk sikit - sikit.

Bestnya ada kedai sendiri 😭 saya teringin nak buka bundle hmm saya skrg ni ada jual baju sweatshirt bundle tp niaga online jelah... Ambil stok pun seminggu 20 helai je biasa lah modal tk padu lagi
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 7:04 pm

ifwat wrote:

Tanya lah kedai. Diorang pun boleh kasi loan juga kan
Loan kedai ade jugakkan, tapi tak tau la rate dia best ke tak, tapi yg senang sebab terus apply loan kat diorg nih.
Klu buat loan kat yayasan perlis rate dlm 6.5% - 9.99%. Tak susah pun lulus 2, 3 hari je.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 7:06 pm

ifwat wrote:

zaman skrg semua nak ikut trend. Lepastu tak tgk kemampuan diri. Contoh lah eh gaji bawah 2k tapi minat sgt nak pakai honda then duit belanja cukup cukup makan je hahahhaa padan muka
Pasal tu orang sekarang byk hutang, yg ta perlu dia beli, mcm hutang kredit kad, nak sgt pakai , tapi gaji tak mampu byr. Pastu nanti nak pinjam utk benda pnting mcm nak beli rumah dah tak boleh. Nasib ada loan yg boleh lepas wlupun blacklist.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeMon Mar 02, 2020 7:11 pm

ifwat wrote:

Aku bukak kedai baju bundle sewa kedai bayar staff buat la loan 10k. Yang penting ada masuk sikit - sikit.

Bestnya ada kedai sendiri 😭 saya teringin nak buka bundle hmm saya skrg ni ada jual baju sweatshirt bundle tp niaga online jelah... Ambil stok pun seminggu 20 helai je biasa lah modal tk padu lagi [/quote]

Aku pun  dulu start kecil - kecilan jugak, tapi aku orang lama tak pandai sgt nak jual online ni. Ada la penah buat dulu tapi nak kena sllu online, kena ada yg uruskan full time. Terus aku bukak physical store. Klu nak tgk loan  tu ni website diorg https://yyp.com.my/
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 10:49 am

hotroll wrote:
ifwat wrote:

Tanya lah kedai. Diorang pun boleh kasi loan juga kan
Loan kedai ade jugakkan, tapi tak tau la rate dia best ke tak, tapi yg senang sebab terus apply loan kat diorg nih.  
Klu buat loan kat yayasan perlis rate dlm 6.5% - 9.99%. Tak susah pun lulus 2, 3 hari je.

Pehhh laju beb dia luluskan. apa benda yg dia nak tgk kalau nk apply loan ni?
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 10:51 am

hotroll wrote:
ifwat wrote:

zaman skrg semua nak ikut trend. Lepastu tak tgk kemampuan diri. Contoh lah eh gaji bawah 2k tapi minat sgt nak pakai honda then duit belanja cukup cukup makan je hahahhaa padan muka
Pasal tu orang sekarang byk hutang, yg ta perlu dia beli, mcm hutang kredit kad, nak sgt pakai , tapi gaji tak mampu byr. Pastu nanti nak pinjam utk benda pnting mcm nak beli rumah dah tak boleh. Nasib ada loan yg boleh lepas wlupun blacklist.

company mana yg kasi loan blacklist bro? bukan kalau blacklist mmg kena reject terus ke? hahahah aku punya motor ada tunggakan pun dah susah wei nak buat personal loan
Back to top Go down
Syahmi12

Syahmi12


Posts : 11
Join date : 2020-01-17

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 10:54 am

hotroll wrote:
ifwat wrote:

Aku bukak kedai baju bundle sewa kedai bayar staff buat la loan 10k. Yang penting ada masuk sikit - sikit.

Bestnya ada kedai sendiri 😭 saya teringin nak buka bundle hmm saya skrg ni ada jual baju sweatshirt bundle tp niaga online jelah... Ambil stok pun seminggu 20 helai je biasa lah modal tk padu lagi

Aku pun  dulu start kecil - kecilan jugak, tapi aku orang lama tak pandai sgt nak jual online ni. Ada la penah buat dulu tapi nak kena sllu online, kena ada yg uruskan full time. Terus aku bukak physical store. Klu nak tgk loan  tu ni website diorg https://yyp.com.my/[/quote]

buat online senang nak reach ramai customer. Ramai org yg akan nampak kita punya produk... Kalau kita just buka physical store and tak promote dkt social media maybe org yg dkt kawasan kedai kita jelah beli. Kalau promote dkt social media org dari negeri lain pun nampak and kalau menarik dia sanggup dtg jauh nak dtg kedai kita tu. Elok create je satu acc FB or IG utk business bukan susah pun
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 7:08 pm

Syahmi12 wrote:

Pehhh laju beb dia luluskan. apa benda yg dia nak tgk kalau nk apply loan ni?
Cepat tu cepat tapi nak kena cukup la dokumen. Mcm bnk gak dokumen yg kena ada photostat ic, 3 months payslip, bank statement, employment letter.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 7:10 pm

Syahmi12 wrote:

company mana yg kasi loan blacklist bro? bukan kalau blacklist mmg kena reject terus ke? hahahah aku punya motor ada tunggakan pun dah susah wei nak buat personal loan
Yayasan perlis ni la yg lulus even utk org blackist, kalau bank jahanam la nak dpt, tu pun kena ada orang dalam. Sbb ada baca bank byk guna org daam senang.
Back to top Go down
hotroll

hotroll


Posts : 35
Join date : 2013-07-03

Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitimeTue Mar 03, 2020 7:41 pm

Syahmi12 wrote:

buat online senang nak reach ramai customer. Ramai org yg akan nampak kita punya produk... Kalau kita just buka physical store and tak promote dkt social media maybe org yg dkt kawasan kedai kita jelah beli. Kalau promote dkt social media org dari negeri lain pun nampak and kalau menarik dia sanggup dtg jauh nak dtg kedai kita tu. Elok create je satu acc FB or IG utk business bukan susah pun
Bukan senang nak duk mengahadap online 24 jam utk aku la, mungkin aku kena ada upah orang uruskan page bisnes, sbb kalau buka shopee pun ade rating respon peniaga, kalau lambat reply susah customer nak caya. Maybe ade rezeki lebih upah orang kot.
Back to top Go down
Sponsored content





Beli superbike Empty
PostSubject: Re: Beli superbike   Beli superbike Icon_minitime

Back to top Go down
 
Beli superbike
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bil Beličik - najbolji trener današnjice - deo 2
» Bil Beličik - najbolji trener današnjice - deo 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: Perbincangan Am (General Discussion)-
Jump to: