Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Beli lori untuk berniaga

Go down 
AuthorMessage
hotroll

hotroll

Posts : 16
Join date : 2013-07-03

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeThu Jan 02, 2020 10:00 am

Hello geng, Aku ni baru first time nak beli lori. Plan nak buat business foodtruck nak jual goreng pisang cheese and popia banana cheese. So skrg tengah mencari modal untuk barang berniaga semua. Korang ada tips and cadangan dkt mana nak buat loan?
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeTue Jan 07, 2020 10:20 am

hotroll wrote:
Hello geng, Aku ni baru first time nak beli lori. Plan nak buat business foodtruck nak jual goreng pisang cheese and popia banana cheese. So skrg tengah mencari modal untuk barang berniaga semua. Korang ada tips and cadangan dkt mana nak buat loan?

Brp banyak tu plan nak pinjam?
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeTue Jan 07, 2020 10:21 am

hotroll wrote:
Hello geng, Aku ni baru first time nak beli lori. Plan nak buat business foodtruck nak jual goreng pisang cheese and popia banana cheese. So skrg tengah mencari modal untuk barang berniaga semua. Korang ada tips and cadangan dkt mana nak buat loan?

Mcm saya pernah buat loan under amanah ikhtiar. Tp minimum gaji kena RM3,855 sebulan
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeTue Jan 07, 2020 10:23 am

hotroll wrote:
Hello geng, Aku ni baru first time nak beli lori. Plan nak buat business foodtruck nak jual goreng pisang cheese and popia banana cheese. So skrg tengah mencari modal untuk barang berniaga semua. Korang ada tips and cadangan dkt mana nak buat loan?

kalau baru nak start niaga from zero paling pun kena pinjam 50k lah
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeWed Jan 08, 2020 4:15 pm

Boleh cuba mintak dari Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad bos sbb bukak foodtruck jual bege pinjam sana je. saya pinjam RM38,500 total utk beli lori and barang niaga semua complete. profit rate paling rendah kot yg saya jumpa just 7.99%. Paling best dia boleh bayar sampai 10 tahun so tiap bulan bayar sikit saja hihi


Last edited by Hammer8 on Mon Jan 13, 2020 3:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeWed Jan 08, 2020 4:16 pm

HafizKhan wrote:

Mcm saya pernah buat loan under amanah ikhtiar. Tp minimum gaji kena RM3,855 sebulan
Tggi jugak gaji min dia, yayasan perlis baru 1.5k je.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeWed Jan 08, 2020 4:29 pm

HafizKhan wrote:

kalau baru nak start niaga from zero paling pun kena pinjam 50k lah
Tak sampai pun 50k, ambik foodtruck second pun dah ok yg penting condition ok,
aku amik food truck dulu pon dlm 26k + 1.5k utk perkakas masak.
Bahan basah 800 sebulan yg selebihnya utk cover bisnes n gaji pembantu dapur.


Last edited by Hammer8 on Mon Jan 13, 2020 4:16 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeThu Jan 09, 2020 12:29 pm

Hammer8 wrote:
Boleh cuba mintak dari Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad bos sbb bukak foodtruck jual bege pinjam sana je.

Mcm amanah ikhtiara ada 7 skim pembiayaan. Boleh pilih ikut jenis loan and also tempoh bayaran yg kita nak buat. So dia agak flexible
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeThu Jan 09, 2020 12:31 pm

Hammer8 wrote:
HafizKhan wrote:

Mcm saya pernah buat loan under amanah ikhtiar. Tp minimum gaji kena RM3,855 sebulan
Tggi jugak gaji min dia, yayasan perlis baru 1.5k je.

oh kira company ni lg rendah dia punya minimum gaji. Tp mcm sakit gak gaji sikit nak byr hutang lg hahah
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeThu Jan 09, 2020 12:32 pm

Hammer8 wrote:
HafizKhan wrote:

kalau baru nak start niaga from zero paling pun kena pinjam 50k lah
Tak sampai pun 50k, ambik foodtruck second pun dah ok yg penting condition ok,
aku amik food truck dulu pon dlm 26k + 1.5k utk perkakas masak.
Bahan basah 800 sebulan yg selebihnya utk cover bisnes n gaji pembantu dapur.
Total 38.5k pinjaman.

ala barang ni semua takda hal boleh cari. Beli second pun dah okay. Nanti dah start meniaga dpt untung lebih boleh ganti beli brg brg baru
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 12:54 pm

Din Dino wrote:

Mcm amanah ikhtiara ada 7 skim pembiayaan. Boleh pilih ikut jenis loan and also tempoh bayaran yg kita nak buat. So dia agak flexible

Bagus ada macam - macam tapi amanah ikhtiar ni utk wanita je la boleh pastu kena tubuhkan kumpulan seramai 5 orang kan, mcm payah sikit.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 12:58 pm

Din Dino wrote:

oh kira company ni lg rendah dia punya minimum gaji. Tp mcm sakit gak gaji sikit nak byr hutang lg hahah

Ye, gaji minimum mmg rendah dah boleh pinjam. Tak sakit pun nak bayar, pinjam banyak pun ambik la tempoh pinjaman lama, so bulan-bulan bayar sikit.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 1:00 pm

Din Dino wrote:

ala barang ni semua takda hal boleh cari. Beli second pun dah okay. Nanti dah start meniaga dpt untung lebih boleh ganti beli brg brg baru

betul, yang penting start kecil - kecilan dulu, risiko pun tak byk klu jadi apa2
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 4:18 pm

Hammer8 wrote:
Din Dino wrote:

Mcm amanah ikhtiara ada 7 skim pembiayaan. Boleh pilih ikut jenis loan and also tempoh bayaran yg kita nak buat. So dia agak flexible

Bagus ada macam - macam tapi amanah ikhtiar ni utk wanita je la boleh pastu kena tubuhkan kumpulan seramai 5 orang kan, mcm payah sikit.

mmg leceh sikit tiap minggu mesti akan ada sekali kena turun meeting
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 4:18 pm

Hammer8 wrote:
Din Dino wrote:

oh kira company ni lg rendah dia punya minimum gaji. Tp mcm sakit gak gaji sikit nak byr hutang lg hahah

Ye, gaji minimum mmg rendah dah boleh pinjam. Tak sakit pun nak bayar, pinjam banyak pun ambik la tempoh pinjaman lama, so bulan-bulan bayar sikit.

Lagi lama lagi banyak ah kita bayar interest dkt company tu hmmm
Back to top Go down
HafizKhan

HafizKhan

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeFri Jan 10, 2020 4:19 pm

Hammer8 wrote:
Din Dino wrote:

ala barang ni semua takda hal boleh cari. Beli second pun dah okay. Nanti dah start meniaga dpt untung lebih boleh ganti beli brg brg baru

betul, yang penting start kecil - kecilan dulu, risiko pun tak byk klu jadi apa2

saya sokong!!! paling pun rugi brp sen sgt. Kalau nak sewa lot kedai confirm banyak nak kena bayar hutang huhuhuhuhu
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 10:14 am

HafizKhan wrote:

mmg leceh sikit tiap minggu mesti akan ada sekali kena turun meeting
Mmg ade syarat2 dia la klu nak pinjam. Bukan senang2 je dia nak bagi, dia tgk tgk komitmen kita kot.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 10:24 am

HafizKhan wrote:

Lagi lama lagi banyak ah kita bayar interest dkt company tu hmmm

Yang penting bulan2 mampu bayar. Boleh je klu nk pinjam jangka pendek tapi bulan2 bayar byr byk.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 10:26 am

Ni share yayasan perlis punya website.... https://yyp.com.my/ .. kat situ kita boleh contact marketing representative sbb ade list dia.
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 12:42 pm

Hammer8 wrote:
HafizKhan wrote:

mmg leceh sikit tiap minggu mesti akan ada sekali kena turun meeting
Mmg ade syarat2 dia la klu nak pinjam. Bukan senang2 je dia nak bagi, dia tgk tgk komitmen kita kot.

yelah dia nak kita bg komitment and sumbangan dalam amanah ikhtiar tu. yg tak bersungguh sungguh mmg kena reject.
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 12:44 pm

Hammer8 wrote:
HafizKhan wrote:

Lagi lama lagi banyak ah kita bayar interest dkt company tu hmmm

Yang penting bulan2 mampu bayar. Boleh je klu nk pinjam jangka pendek tapi bulan2 bayar byr byk.

Kalau sy lg prefer biar pendek masa bayaran tu. Takpe susah dahulu senang kemudian. Ini kalau lama sangat letih hoi bayar hutang saja 10 tahun
Back to top Go down
Din Dino

Din Dino

Posts : 6
Join date : 2019-12-24

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 12:44 pm

Hammer8 wrote:
Ni share yayasan perlis punya website.... https://yyp.com.my/ .. kat situ kita boleh contact marketing representative sbb ade list dia.

yg dlm list ni semua okay ke? ke ada je yg takleh caya?
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 4:59 pm

Din Dino wrote:

yelah dia nak kita bg komitment and sumbangan dalam amanah ikhtiar tu. yg tak bersungguh sungguh mmg kena reject.

Nak senang bagus buat loan nama sendiri je, pastu pandai - pandai la nak uruskan. Tujuan pun sendiri - sendiri, ramai - ramai kalau sepakat takpe la.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 5:01 pm

Din Dino wrote:

Kalau sy lg prefer biar pendek masa bayaran tu. Takpe susah dahulu senang kemudian. Ini kalau lama sangat letih hoi bayar hutang saja 10 tahun

Ikut pada kemampuan, klu komitmen bulanan tak tinggi boleh bayar lebih, takde masalah rasanya.
Back to top Go down
Hammer8

Hammer8

Posts : 22
Join date : 2013-03-04

Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitimeMon Jan 13, 2020 5:02 pm

Din Dino wrote:

yg dlm list ni semua okay ke? ke ada je yg takleh caya?

Tu mmg official list dia, company punya list bukan list luar. Takkan tak ok plak.
Back to top Go down
Sponsored content




Beli lori untuk berniaga Empty
PostSubject: Re: Beli lori untuk berniaga   Beli lori untuk berniaga Icon_minitime

Back to top Go down
 
Beli lori untuk berniaga
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» The MacDonald Family
» For Sale: Factory Black LE wheels and 26" Baja Cross - 280 miles
» Suzuki King Quad 750 Service Manual

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: MAKLUMAT (INFORMATION) :: Trip / Rides & TTS :: Sembang-sembang (General Chat)-
Jump to: