Aprilia Riders Club Malaysia

FORUM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 RSV4 Overheat?

Go down 
AuthorMessage
hotroll

avatar

Posts : 10
Join date : 2013-07-03

PostSubject: RSV4 Overheat?   Mon Oct 29, 2018 3:35 pm

Baru beli RSV4 2 bulan. 2 bulan pakai okay sedap takde masalah tapi lepas hantar bengkel first service minyak hitam rasa enjin panas melampau pulak. Tapi temperature meter still separuh. Memang motor RSV4 lepas first service kena macam ni ke?
Back to top Go down
jintarapom

avatar

Posts : 9
Join date : 2013-07-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Mon Oct 29, 2018 10:22 pm

bengkel tukar minyak enjin kualiti teruk ke? atau kamu punyak tanki air dah bocor? Ada check betul betul tak?
Back to top Go down
jomthai

avatar

Posts : 10
Join date : 2013-06-30

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Mon Oct 29, 2018 10:27 pm

hotroll wrote:
Baru beli RSV4 2 bulan. 2 bulan pakai okay sedap takde masalah tapi lepas hantar bengkel first service minyak hitam rasa enjin panas melampau pulak. Tapi temperature meter still separuh. Memang motor RSV4 lepas first service kena macam ni ke?

Cuba check di bengkel lain, mana tahu boleh dapat cari apa kesilapan yang mereka buat~
Back to top Go down
Hammer8

avatar

Posts : 7
Join date : 2013-03-04

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Mon Oct 29, 2018 10:30 pm

Saya pernah isi minyak enjin yang beli dari internet, walaupun murah sangat, tapi dia minyak palsu, enjin kereta dah mula masalah. Hantar bengkel pun buat checking sahaja, tak ada bantuan yang boleh menyelesaikan masalah.
Back to top Go down
chuge

avatar

Posts : 9
Join date : 2012-08-20

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Tue Oct 30, 2018 10:10 pm

jomthai wrote:

Cuba check di bengkel lain, mana tahu boleh dapat cari apa kesilapan yang mereka buat~

betul , mungkin orang lain boleh nampak apa yang telah dirosakkan Twisted Evil
Back to top Go down
chuge

avatar

Posts : 9
Join date : 2012-08-20

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Tue Oct 30, 2018 10:12 pm

Hammer8 wrote:
Saya pernah isi minyak enjin yang beli dari internet, walaupun murah sangat, tapi dia minyak palsu, enjin kereta dah mula masalah. Hantar bengkel pun buat checking sahaja, tak ada bantuan yang boleh menyelesaikan masalah.

Lepas tu macam mana? kereta masih boleh jalan lagi ke? Tu nasib lah kalau kereta rosak macam ni sahaja, dan kereta bukan benda murah, susah nak tukar baru kalau kereta rosak.
Back to top Go down
jomthai

avatar

Posts : 10
Join date : 2013-06-30

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Thu Nov 01, 2018 9:53 pm

chuge wrote:


betul , mungkin orang lain boleh nampak apa yang telah dirosakkan Twisted Evil

Ye lah, kalau hantar balik tempat yang sama, mereka mesti bagi alasan yang siap sedia dan tak akan mengaku mereka yang buat silap.
Back to top Go down
jintarapom

avatar

Posts : 9
Join date : 2013-07-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Thu Nov 01, 2018 9:56 pm

Hammer8 wrote:
Saya pernah isi minyak enjin yang beli dari internet, walaupun murah sangat, tapi dia minyak palsu, enjin kereta dah mula masalah. Hantar bengkel pun buat checking sahaja, tak ada bantuan yang boleh menyelesaikan masalah.

Macam mana kamu rasa beli minyak enjin di internet boleh percaya, sekarang dah banyak orang kata tu adalah minyak palsu, tak boleh isi dalam kereta, nanti rosak cepat!
Back to top Go down
Hammer8

avatar

Posts : 7
Join date : 2013-03-04

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Fri Nov 02, 2018 11:21 pm

chuge wrote:


Lepas tu macam mana? kereta masih boleh jalan lagi ke? Tu nasib lah kalau kereta rosak macam ni sahaja, dan kereta bukan benda murah, susah nak tukar baru kalau kereta rosak.

Saya isi sekali je. Masa dapat tahu minyak tu ada masalah dah suruh pekerja keluarkan minyak palsu tu, sekarang cuma harap kereta saya boleh jalan 5 tahun lagi
Back to top Go down
Hammer8

avatar

Posts : 7
Join date : 2013-03-04

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Fri Nov 02, 2018 11:23 pm

jintarapom wrote:


Macam mana kamu rasa beli minyak enjin di internet boleh percaya, sekarang dah banyak orang kata tu adalah minyak palsu, tak boleh isi dalam kereta, nanti rosak cepat!

Dulu tak tahu ada kes minyak palsu, tengok harga murah lepas tu pergi beli, sekarang dah meyesal!
Back to top Go down
chuge

avatar

Posts : 9
Join date : 2012-08-20

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Fri Nov 02, 2018 11:26 pm

jomthai wrote:

Ye lah, kalau hantar balik tempat yang sama, mereka mesti bagi alasan yang siap sedia dan tak akan mengaku mereka yang buat silap.

Biasa lah tu, sekarang yang penting mesti jaga nama kedai dia, kalau megaku kesalahan tu nanti pelanggan lain tak mau datang kedai lagi.
Back to top Go down
jintarapom

avatar

Posts : 9
Join date : 2013-07-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sat Nov 03, 2018 11:02 am

Hammer8 wrote:


Dulu tak tahu ada kes minyak palsu, tengok harga murah lepas tu pergi beli, sekarang dah meyesal!

Tak ape, boleh share je pengalaman kamu kepada kawan atau keluarga, jadi mereka boleh mengelak daripada kes minyak palsu ni.
Back to top Go down
jomthai

avatar

Posts : 10
Join date : 2013-06-30

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sat Nov 03, 2018 11:19 am

chuge wrote:


Biasa lah tu, sekarang yang penting mesti jaga nama kedai dia, kalau megaku kesalahan tu nanti pelanggan lain tak mau datang kedai lagi.

Kalau dia terus buat jahat macam tu, kedai dia boleh tahan berapa lama. Tolonglah buat kerja dia dengan baik -baik, tu baru dapat mengekal perniagaan dia.
Back to top Go down
chuge

avatar

Posts : 9
Join date : 2012-08-20

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sat Nov 03, 2018 11:30 am

jomthai wrote:


Kalau dia terus buat jahat macam tu, kedai dia boleh tahan berapa lama. Tolonglah buat kerja dia dengan baik -baik, tu baru dapat mengekal perniagaan dia.

Kalau mereka buat servis tak baik, pergi cari bengkel lain... nanti dia akan tahu sendiri buat salah masa tak apa orang pergi bengkel dia. What a Face
Back to top Go down
louiskee

avatar

Posts : 4
Join date : 2012-08-16

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sun Nov 04, 2018 5:51 am

Hammer8 wrote:
jintarapom wrote:


Macam mana kamu rasa beli minyak enjin di internet boleh percaya, sekarang dah banyak orang kata tu adalah minyak palsu, tak boleh isi dalam kereta, nanti rosak cepat!

Dulu tak tahu ada kes minyak palsu, tengok harga murah lepas tu pergi beli, sekarang dah meyesal!

Rosak enjin kereta je beli minyak enjin palsu ni. Kita beli mmg laa harga murah dri biasa tapi kalau rosak kereta tu kena kluar cost lgi mahal nak baiki balik.
Back to top Go down
titipoh

avatar

Posts : 11
Join date : 2013-03-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sun Nov 04, 2018 5:55 am

louiskee wrote:


Rosak enjin kereta je beli minyak enjin palsu ni. Kita beli mmg laa harga murah dri biasa tapi kalau rosak kereta tu kena kluar cost lgi mahal nak baiki balik.

Aku pernah beli shell engine oil kat lazada. Enjin jdi berat and rasa lain giler dgn yg beli kt petrol station. Better xyah amik risiko beli online kalau bab engine oil ni.
Back to top Go down
dreschan

avatar

Posts : 5
Join date : 2013-03-03

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Sun Nov 04, 2018 5:58 am

titipoh wrote:


Aku pernah beli shell engine oil kat lazada. Enjin jdi berat and rasa lain giler dgn yg beli kt petrol station. Better xyah amik risiko beli online kalau bab engine oil ni.

Sama weh. Aku pun ada beli yg shell engine oil kat link ni. https://www.lazada.com.my/shop/owl-station/?spm=a2o4k.pdp.seller.1.319ad5acrcXRr1
Back to top Go down
titipoh

avatar

Posts : 11
Join date : 2013-03-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Wed Nov 07, 2018 11:34 am

dreschan wrote:
titipoh wrote:


Aku pernah beli shell engine oil kat lazada. Enjin jdi berat and rasa lain giler dgn yg beli kt petrol station. Better xyah amik risiko beli online kalau bab engine oil ni.

Sama weh. Aku pun ada beli yg shell engine oil kat link ni. https://www.lazada.com.my/shop/owl-station/?spm=a2o4k.pdp.seller.1.319ad5acrcXRr1

lebih baik jangan la beli kat online. kalau kau pakai shell baik beli dari station je. bukan susah nak cari pun. dah tentu ori
Back to top Go down
dreschan

avatar

Posts : 5
Join date : 2013-03-03

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Wed Nov 07, 2018 11:38 am

titipoh wrote:

lebih baik jangan la beli kat online. kalau kau pakai shell baik beli dari station je. bukan susah nak cari pun. dah tentu ori

Tu lah. Sejak kena tipu tu tak berani dah beli online. Even beli kat supermarket pun tak berani sebab orang cakap lebih kurang je cam online. Packaging pun rosak. Sekarang memang aku beli dari shell station la. Sejak tu memang rasa sedap la bawak kereta.
Back to top Go down
titipoh

avatar

Posts : 11
Join date : 2013-03-02

PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   Wed Nov 07, 2018 11:41 am

dreschan wrote:

Tu lah. Sejak kena tipu tu tak berani dah beli online. Even beli kat supermarket pun tak berani sebab orang cakap lebih kurang je cam online. Packaging pun rosak. Sekarang memang aku beli dari shell station la. Sejak tu memang rasa sedap la bawak kereta.

memang la hahaha. lagi pun kalau beli kat shell sendiri boleh join program 3 free 1 dorang tu. dapat percuma macam2. helix ultra ni pakai memang sesuai untuk traffic jem sebab kurang kan tekanan pada enjin
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: RSV4 Overheat?   

Back to top Go down
 
RSV4 Overheat?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Pulling mowers
» Rhino Overheating advice needed....
» fast mower update
» 14.5hp overheating and bogging
» 800 rzr overheating. Please help!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Riders Club Malaysia :: Aprilia Riders Club Forum :: MAKLUMAT (INFORMATION) :: Trip / Rides & TTS :: Sembang-sembang (General Chat)-
Jump to: